Nettverksbygging i utlandet

Behovet for utenlandserfaring blir stadig viktigere i takt med at verden blir mer globalisert. Dette gjør at utenlandsstudentene stiller med sterke fortrinn på arbeidsmarkedet. Dette gjenspeiles blant annet i at enkelte bedrifter stiller krav om utenlandserfaring til søkerne og at flere arbeidsgivere drar utenlands på jakt etter kompetanse, eksempelvis gjennom deltakelse på karrieredager. Lørdag 7. november var over 100 norske studenter samlet i Paris for å delta på Norsk-Fransk Forum, ANSA Frankrikes årlige karrieredag.

Bilde1

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg forteller om å vedlikeholde nettverk. Foto: Trude Nytun

Norsk-Fransk Forum har dype røtter hos studentene i Frankrike. Arrangementet har tradisjon for å utspille seg i Toulouse, hvor man finner en stor konsentrasjon av norske ingeniørstudenter, men denne gangen ble det satt til Paris med et mål om både større og mer variert oppslutning. Med rekordmange deltakere kan man trygt si at dette målet ble oppnådd. Studentene kom fra hele Frankrike, i tillegg til Italia, Sveits, Nederland og Norge, og representerte alt fra teknisk- og naturvitenskapelige fag, til juss, økonomi, samfunnsvitenskap og språk. En god blanding som førte til at studentene ikke bare knyttet forbindelser med næringslivet, men også mellom hverandre – på tvers av både studiested og -retning, noe som er vel så viktig. Ingeniørstudentene fra Tekna sin studentgruppe i Toulouse var naturligvis med, og utgjorde som alltid en betydelig andel av deltakermassen.

En av dem var Sigrid Bergsjø Andresen, som også er studentkontakt i Tekna.

– Det er er interessant å få et innblikk i hva man kan gjøre etter studiene, sier hun. – Det er lite av sånt i den franske studiehverdagen.

Bilde2

Studentene snakker med bedriftsrepresentantene på stand. Foto: Trude Nytun

Etter åpningstalen til Rolf Einar Fife, den norske ambassadøren i Frankrike, sto bedriftspresentasjoner av Texas Instruments, Accenture og McKinsey & Company på programmet, og Econa kurset studentene i karrierebygging. Menneskrettsdommer Erik Møse holdt et inspirerende foredrag, for ikke å snakke om selveste Tekna-presidenten, Lise Lyngsnes Randeberg, som snakket om å opprettholde et internasjonalt nettverk. Hele opplegget ble avsluttet med en formell middag i sentrum av Paris.

Bilde3

Forumet avsluttes med formell middag. Foto: Kaja Marie Joval

– Etter foredraget til Randeberg fikk jeg øynene opp for muligheten til å jobbe med forskning, forteller Henrik Strand, en av ingeniørstudentene fra Toulouse. Han legger også til at foredraget til Erik Møse var interessant, og at det var spennende å få innblikk i andre temaer enn det man vanligvis omgir seg med i forbindelse med alt skolearbeidet, noe Sigrid også bekrefter. De er forøvrig begge enige om at det var morsomt å møte andre utenlandsstudenter.

Bilde4

To av deltakerne. Henrik Strand og Sigrid Andresen utgjør sammen med meg selv et hyggelig tremannskollektiv i Frankrike. Foto: Tomas Engebretsen

Undertegnede var selv med på å arrangere karrieredagen, og mener at begrensede nettverksmuligheter ikke burde være et hinder i å studere utenlands. Karrieredager som dette gir god sats i å hoppe over slike hindere. Det viktige er den uvurderlige kompetansen man får med seg resten av livet. En unik kompetanse som gjør at man bedre forstår hvordan ting fungerer i en globalisert verden, og at man kan se Norge fra et annet perspektiv.

Skrevet av Tomas Engebretsen, Studentkontakt i Toulouse og medlem av Tekna Student Bloggen sitt redaksjonsråd. 

 

Visste du forresten at du som Tekna- eller ANSA-medlem kan få gratis medlemskap i den andre organisasjonen? Les mer her

Den 18. desember arrangerer ANSA en karrieredag i Oslo, som er åpen for alle med utenlandserfaring. Les mer her