Cutting Edge 2016

Studentutvalget har nylig vært på Cutting Edge 2016, Science and Innovation festival som er en del av Oslo Innovation Week. Cutting Edge er en festival som UiO arrangerer i samarbeid med Oslotech og Inven2. Årets overordnede tema var Re-Design Society. Det ble snakket mye om fremtidens samfunn, og verdiskapningspotensialet som ligger i dagens forskning og innovasjon.

Her fikk vi i studentutvalget stå på stand, se på forskjellige foredrag, samt leke med med spennende teknologi.

MØT

Selveste Erna Solberg åpnet festivalen. Hun mener at vi må spisse oss inn mot forskning og teknologi i tiden fremover, og som hun så flott sa: “If we succeed in putting innovative ideas to good use, I am confident that we will be able to redesign our society to meet the challenges ahead.”. Hun ønsket også å se teknologi i større grad innen helsesektoren, og kanskje spesielt teknologi som kan hjelpe oss mennesker når vi blir gamle, slik at vi kan bo hjemme lenger.

Videre var det masse spennende foredrag. Et av hovedtemaene for festivalen var bilindustrien og utviklingen av den I årene som kommer. Geir Løvnes (Agency for Urban Environment, Oslo) startet med et foredrag om “Smart cities” – Why do we need them?

Det er utrolig mye spennende som skjer på den teknologiske fronten, det er det ingen tvil om, men hvordan vil dette kunne påvirke menneskene og stedene vi bor? I denne forbindelse ble kortfilmen laget av Trafikkontoret i Göteborg vist (se filmen ved å trykke på bilde)

city of tomorros

Google presenterte sine self driving cars, hvor de ønsker å teste selvkjørende biler i Gøteborg i 2017. Her kjører bilen selv, mens passasjeren kan drikke kaffe, se over dokumenter eller bare slappe av. Volvo tror også at disse systemene vil til og med klare å kjøre bedre enn mennesker, og klare å reagere raskere enn hva et menneske ville gjort i farlige situasjoner (se video av bilen ved å strykke på bide).

cars 2

MIT biological engineers har laget et eget programmeringsspråk som gjør at de kan tillater dem å designe komplekse DNA-enkodede kretser som gir nye funksjoner til levende celler.  Ved hjelp av programmeringsspråket kan hvem som helst skrive et program for funksjonen de vil ha, og deretter lage en DNA-sekvens som realiserer det.

Nammo Raufoss hadde et foredrag om “Green Rockets Conquering Outer Space”. De har designet en hybrid rakettmotor som er trygg, kontrollerbar, billig og miljøvennlig! De presenterte også deres prosjekt “DE-ORBITING”, som går ut på å rydde opp i verdensrommet. Flere og flere satellitter blir sendt opp i verdensrommet, og går i bane rundt jorda. Men hva skjer med disse når de ikke lenger er i bruk? Senest i 2009 kolliderte 2 satellitter, Iridium 33 og Cosmos 2251, noe som skapte nye 10.000 objekter i verdensrommet. Den internasjonale romstasjonen må også stadig oftere gå ut av sin bane for å unngå kollisjon. Derfor er konseptet de-orbiting viktig (se prosjektet ved å trykke på bilde).

raocket

Ellers fikk vi gå rundt og prøve VR briller, spille med mikroorganismer og se på smarte oppfinnelser.

Øyvor 2Øyvor

Tekna holdt også en debatt på Cutting Edge. “What Will it Take to Create More Jobs in The Life Science Industry?

Her kan du se hele debatten: https://www.youtube.com/watch?v=e0-YGwUXG8k

Skrevet av Mia Cecilia Sandstrøm og Øyvor Linnerud, Studentutvalget